Fysioterapiakeskus Ankkurin fysioterapiaan tulee välillä asiakkaita, jotka kärsivät päänsärystä. Usein taustalla on ongelmaa niska-hartiaseudulla, jota fysioterapian avulla saadaan hoidettua hyvin. Menetelminä esimerkiksi faskiamanipulaatio-/pehmytkudoskäsittelyä, kaula- ja rintarangan manipulaatiota/mobilisointia, liikeharjoittelua,...
Blogi
Diagnoosia, oiretta vai koko ihmistä?
Vastaanotolleni tulossa polvikipua poteva. kyykkyyn mennessä terävä kipu. Lähdenpä etukäteen hieman miettimään aikaisempia kokemuksia ja mitähän mahtaa olla. Voisikohan kyseessä olla:
1. Rakenteellisesti pihtipolvinen, jolla sisäreidet heikot ja ulkoa taasen kireämmät ja pitäisi lähteä muuttamaan tuota lihastasapainoa vahvistamalla sisäreisiä… ehkäpä.
2. Olisiko sittenkin kyseisessä tapauksessa nilkka joskus mennyt ympäri ja nivelsiteet, jonka seurauksena nilkasta tullut jäykempi ja joka askeleella lähtee vääntämään koko alaraajaa sisäänpäin ja kehittänyt ärsytystä polveen. Silloinhan täytyisi saada nilkka manipuloitua tai mobilisoitua auki ennen kuin polvi helpottaa.
3. Mitäpä jos se vanha vamma onkin ollut pakarassa ja sinne tullut arpikudosta hiljalleen ja heijastaa koko faskiaketjua pitkin polveen tai muuttaa kävelyä niin, että polvi ärsyyntyy ja pitäisi faskiamanipulaation keinoin avata pakaran arpea ennen kuin polvi pääse toipumaan?
4. Mieleen juolahtaa myös haastavampaa, joku joka vuosia sitten liukkailla syksyn keleillä kaatuessaan mursi reitensä ja nyt joka syksy potenut polvikipua ja keho reagoi jännittämällä ja kävely muuttuu varovaiseksi joka syksy, jonka seurauksena huomaamatta etureisi jännittyy aina liukkailla kävellessä ja sitä kautta polvi ärsyyntyy. Tähän tarvitaankin psykofyysistä lähestymistapaa saada keho oppimaan olemaan jännittämättä ja tunnistaa liika jännittäminen ennen kuin polvikipu hellittää.
5. Mitäs jos polvi onkin oikeasti turvonnut tai menee helposti lukkotilaan. olisiko sittenkin jokin rakenne esim. kierukka tai jos eturistiside tuntuu testatessa löysältä, tai muu rakennevika, joita voisi selvitellä kliinisesti ja ohjata sitten ortopedille tai lääkärille. jos varsinkaan polven mobilisointi tai manipulaatio ja ympäryskudosten vahvistaminen ei autakaan.
6. Jospa polvikipuinen onkin koko syksyn poiminut sieniä ja marjoja ja ollut kyykyssä paljon ja saanut itselleen nivuseen hermopinteen, joka voisi heijastaa polveen ja vaatii neuraalikudoksen mobilisointia ja hermopinteen vapauttelua…. no täytyy muistaa sekin ottaa huomioon.
7. Tai jos tuleekin lannerangan yläosasta heijastekipuna polveen. onhan sekin mahdollista. Harvinaista toki, mutta varmaankin asiakkaan historia ja polvikivun synty vaikuttaa.
8. Ehkä rasitusta on vain ollut nyt enemmän kuin normaalisti ja etureisi niin jännittynyt, että pistääkin jo polveen. akupunktio/käsittely ja asiakkaalle kotikonstit hoitaa ja avata reisi kuntoon?
Paljon mahdollisuuksia polvikipuun ja tässäkin vain pieni osa, tai mitäs jos se onkin vähän näitä kaikkea. Jokaiselle ihmiselle oire on aina omansa ja jokaisen historia ja miten vuosien saatossa kehoaan on käyttänyt tai mitä kolhuja ja vastoinkäymisiä siihen on tullut, vaikuttaa siihen miksi ja miten mikäkin oire tulee. Fysioterapeutin kattavalla haastattelulla ja siihen pohjautuvalla kliinisellä tutkimisella voidaan syy ja seuraussuhteita kuitenkin selvittää ja sitä myöten hoitaa tehokkaasti. Joskus tosin jotain vanhaa vammaa ei ensimmäisellä kerralla muistakaan ja tämä tärkeä tiedonhippunen, joka voi muuttaa hoitoa oleellisesti tuleekin mieleen myöhemmin.
Ehkä kuitenkin on parasta lähteä päivän polvikivun selvittämiseen kuitenkin ihan tyhjällä paperilla ilman mitään ennakko-odotuksia, jotka vois johtaa väärään johtopäätökseen ja väärään hoitoon. Muistaa, että jokainen ihminen on erilainen ja ihminen ei ole pelkkä oire tai diagnoosi ja vaikka tyypillinen on tyypillistä niin se ei aina ole sitä.
Työ tuki- ja liikuntaelinvaivojen parissa kokemuksen ja koulutusten myötä muuttuu vähän kuin aarteenetsinnäksi ja mahdollisuudet tutkia ja hoitaa usealla eri tavalla helpottaa löytämään tehokkaimmat keinot päästä oireista eroon.
OMT-Fysioterapeutti Miikka Hyytiäinen Riihimäen Fysioterapiakeskus Ankkuri